Duurzamere Sneekweek 2022

De horeca ondernemers en Stichting Sneekweek hebben verduurzamen hoog op de agenda staan. Daarnaast heeft de wereld de afgelopen twee jaar niet stilgestaan als het gaat om de circulaire economie.
In het verleden belanden de bekers tijdens de Sneekweek op de grond gemixt met andere afvalstomen van eten, verpakkingsmateriaal en meegebrachte producten. Hoewel de gemeentelijke reiniging in staat is het centrum van Sneek elke dag na het evenement weer schoon en opgeruimd op te leveren, is het scheiden en zuiver verwerken van de afval lastig. De afvalstoom is door haar samenstelling niet geschikt voor hergebruik. Daarnaast streven we een ander imago na. Van ‘glijden over de bekers op het Schaapmarktplein ’ naar een ‘schoon’ festivalterrein.

Het inzamelen van drinkbekers zorgt voor een reductie van de afvalstroom en schonere grachten.  Ook de aankomende wetgeving zorgt ervoor dat we op een andere wijze onze afvalstromen moeten organiseren. Kortom: de horeca ondernemers en Stichting Sneekweek willen zorgen dat de plasticbeker niet meer op de grond terecht komt.

Samen met de horeca ondernemers die verantwoordelijk zijn voor de organisatie van de muziekpleinen willen we tijdens de Sneekweek het inleveren van bekers doorvoeren.

€ 0,50 Milieutoeslag

  • Bij de eerste aankoop van een drankje betaalt de klant een opslag van €0,50 bovenop de prijs van de consumptie. Deze opslag kan gezien worden als een ‘milieubijdrage’. Het betreft geen statiegeld.
  • Bij de volgende aankoop betaalt de klant alleen de consumptieprijs, mits er een beker wordt ingeleverd.
  • Er wordt geen extra korting gegeven bij het inleveren van meer bekers dan dat er consumpties worden besteld.
  • Er is dus geen sprake van statiegeld. Het is dus niet mogelijk om bekers in te zamelen en hiervoor geld terug te krijgen. Dat voorkomt dat de bekers geldelijke waarde hebben.
  • De laatste beker kan niet ingeleverd worden tegen een vergoeding. Uiteraard kan deze wel teruggebracht worden naar de bar of in een van de speciaal hiervoor bedoelde bekerbakken gedeponeerd worden.

De klimaatverandering noodzaakt de wereld om voor duurzamere oplossingen te kiezen. Dit systeem heeft alleen kans van slagen als we allemaal (bezoeker en ondernemer) met de beste intenties hieraan uitvoering geven, als we het samen doen, dragen we allemaal bij aan een beter milieu!
Namens de samenwerkende horeca van de muziekpleinen en de Stichting Sneekweek alvast hartelijk dank voor uw medewerking.